Gemeente mag motoren weren

Geplaatst op 30 januari 2019

De gemeente Lopik mag motorrijders op een deel van de Lekdijk weren, dat heeft een rechter maandag besloten. De gemeente was door de KNMV en Motorrijders Actiegroep (MAG) voor de rechter gedaagd. Volgens de belangenverenigingen werd er met het verbod één groep weggebruikers ten onrechte gediscrimineerd.
Het verbod, dat geldt van 1 maart tot en met 31 oktober, was volgens de gemeente juist ingesteld omdat omwonenden veel overlast ondervonden van juist motoren. Daarnaast zou de toename van verkeer, zoals wielrenners, wandelaars en motorrijders, voor onveilige situaties zorgen. Daarom werd in februari 2018 besloten specifiek motorrijders te weren tijdens weekenden in de lente en zomer.

Zowel de MAG als de KNMV waren het niet eens met die beslissing en stapten naar de rechter. Grootste reden daarachter was volgens de actiegroepen dat het besluit van de gemeente slecht voorbereid en onvoldoende gemotiveerd was.
Tijdens de uitspraak oordeelde de rechter echter dat de gemeente het besluit wel terecht genomen heeft. Zo baseerde de gemeente zich op een pilot die in 2017 heeft plaatsgevonden. Tijdens die proef gold er in weekenden een motorrijverbod. Uit de evaluatie van die pilot bleek dat de overlast van motorrijders duidelijk afnam toen ze niet op de dijk welkom waren. Dat de gemeente er voor heeft gekozen om geen onderzoek te doen naar de andere weggebruikers maakt niet dat deze resultaten niet bruikbaar zijn, aldus de rechter. Doel van de proef was immers de overlast die veroorzaakt werd door motorrijders te onderzoeken.
Daarnaast vind de rechter dat het verkeersbesluit van belang is om het karakter van de Lekdijk te behouden. Zo heeft de Dijkweg in het weekend een recreatieve functie met de nadruk op fietsers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beantwoord deze vraag s.v.p. i.v.m. spam.

Prijs Moto Guzzi V85TT bekend

Geplaatst op 24 januari 2019
Prijs Moto Guzzi V85TT bekend

Moto Guzzi heeft de prijs voor haar nieuwe V85 TT bekendgemaakt. De Italiaanse allroad V-twin krijgt een vanafprijs van € 13.695,- en is per februari te bestellen. Dat is inclusief BTW, twee jaar gratis Road Assistance, rijklaarmaak- en kentekenkosten. De nieuwe Guzzi werd vorig jaar gepresenteerd als een niet alledaags alternatief voor GS en consorten. De TT bij de V85 ... lees meer

Öhlins in Amerikaanse handen

Geplaatst op 04 januari 2019
Öhlins in Amerikaanse handen

Het Zweedse Öhlins Racing heeft een meerderheidsaandeel van het bedrijf verkocht aan het Amerikaanse Tenneco. Hoe de nieuwe verhouding precies is, is niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat Tenneco daarvoor zo’n 160 miljoen dollar heeft betaald. Als de mededingingsautoriteit het goedkeurt, moet de verkoop naar verwachting begin 2019 voltooid zijn. Ook na de overname zal oprichter Kenneth Öhlins betrokken blijven ... lees meer

Nieuwe BMW C1 op komst?

Geplaatst op 19 december 2018
Nieuwe BMW C1 op komst?

Elektrisch rijden zónder helm. Als het aan scooterfabrikant Govecs ligt, en dankzij een systeem dat lijkt op dat van de BMW C1. Govecs heeft een licentieovereenkomst met het Beierse motormerk gesloten waar onder meer de voor de C1 ontworpen veiligheidsconstructie onder valt. Heel nieuw is een elektrische BMW C1 overigens niet. In 2009 kwam BMW zelf al met een conceptstudie ... lees meer