Öhlins in Amerikaanse handen

Geplaatst op 04 januari 2019

Het Zweedse Öhlins Racing heeft een meerderheidsaandeel van het bedrijf verkocht aan het Amerikaanse Tenneco. Hoe de nieuwe verhouding precies is, is niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat Tenneco daarvoor zo’n 160 miljoen dollar heeft betaald.
Als de mededingingsautoriteit het goedkeurt, moet de verkoop naar verwachting begin 2019 voltooid zijn. Ook na de overname zal oprichter Kenneth Öhlins betrokken blijven bij ‘zijn’ bedrijf middels een plek in de raad van commissarissen.

Öhlins en Tenneco zijn overigens geen vreemden van elkaar. Beide bedrijven werken al zo’n twintig jaar samen. Öhlins maakt al 43 jaar veersystemen voor motoren, auto’s en fietsen die in meer dan vijftig landen verkocht worden. Met Tenneco als nieuwe partner wil de veringsspecialist die positie nog verder versterken. In totaal werken er 340 mensen bij het Zweedse bedrijf. Het afgelopen jaar werd er voor 130 miljoen dollar aan omzet gedraaid.
Tenneco is op zijn beurt een grote automotive fabrikant die schokdempers en uitlaatsystemen produceert, die door zo’n beetje alle grote merken worden afgenomen. Ook op het gebied van aftermarket is Tenneco een grote speler. Bij het Amerikaanse bedrijf werken 32.000 mensen en wordt er jaarlijks 9,3 miljard dollar aan omzet gedraaid. Onder meer de merken Monroe, Champion, Gillet en Walker komen uit de stal van Tenneco.

De overname van Öhlins is de tweede acquisitie in korte tijd door Tenneco. Begin oktober werd concurrent Federal-Mogul (55.000 werknemers en jaarlijks zo’n 7,8 miljard dollar omzet) nog overgenomen door Tenneco.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beantwoord deze vraag s.v.p. i.v.m. spam.

Nieuwe BMW C1 op komst?

Geplaatst op 19 december 2018
Nieuwe BMW C1 op komst?

Elektrisch rijden zónder helm. Als het aan scooterfabrikant Govecs ligt, en dankzij een systeem dat lijkt op dat van de BMW C1. Govecs heeft een licentieovereenkomst met het Beierse motormerk gesloten waar onder meer de voor de C1 ontworpen veiligheidsconstructie onder valt. Heel nieuw is een elektrische BMW C1 overigens niet. In 2009 kwam BMW zelf al met een conceptstudie ... lees meer

Nieuwe Honda CBX1000 verkocht

Geplaatst op 11 december 2018
Nieuwe Honda CBX1000 verkocht

Een Honda CBX1000 die 37 jaar lang stond te verstoffen in zijn originele kist, is geveild voor 28.000 dollar. Waarom de kist nooit uitgepakt is, is niet duidelijk. Het gevolg is echter dat het de legendarische zescilinder geheel in nieuwstaat verkeerd. Alleen het karton aan de zijkant van de krat is verwijderd om de CBX te kunnen bewonderen. De motorfiets ... lees meer