Welke beveiligingseisen stelt een motorverzekering aan mijn motor?

Geplaatst op 12 juli 2017

 – ADVERTORIAL –

Voor verzekeraars is diefstal van motoren een risicofactor om rekening mee te houden. Naar verhouding worden motoren namelijk vaak gestolen. Dit speelt niet bij het afsluiten van de WA motorverzekering, maar wel bij de uitgebreidere dekkingen. Welke beveiligingseisen kunnen verzekeraars stellen? De motorverzekeringenexpert van Diks vertelt je er graag meer over.

Diefstal van een motor kun je vaak niet voorkomen. Je kunt het ze wel zo moeilijk mogelijk maken. Voor het stelen nemen ze natuurlijk het liefst een motor waar ze zo snel mogelijk mee vandoor kunnen. Goede beveiliging kan een motor minder interessant maken voor het dievengilde.

Hoe kun jij je motor het beste beveiligen?

Bij het vergelijken van motorverzekeringen wordt vaak de vraag gesteld hoe de motor beveiligd is tegen diefstal. Hiervoor wordt gewerkt met klassenindelingen. Vaak zijn deze beveiligingssystemen al in de fabriek ingebouwd. Het kan gebeuren dat het beveiligingssysteem in de motor te licht wordt bevonden door de motorverzekeraar. In dat geval kies je voor een andere verzekeraar of je kunt de beveiliging upgraden. Wij onderscheiden de volgende indelingen:

  • SCM klasse M1 – Startonderbreker
  • SCM klasse M2 – Startonderbreker maar met een alarmsysteem
  • SCM klasse M3 – Startonderbreker met alarm- en volgsysteem

Een goed slot doet de rest

Alleen een forse ketting en een goed hangslot kopen gaat de verzekeraar vaak niet mee akkoord. Het slot moet voldoen aan bepaalde criteria. Het moet namelijk voldoen aan het ART keurmerk. Hierin zijn er 5 klassenindelingen aangeduid met sterren. De eerste 3 zijn bestemd voor fietsen en bromfietsen/scooters. De 4 en 5 sterren gelden voor de motor. Hierbij heeft 4 betrekking op goede beveiliging onderweg en 5 zorgt voor een goede beveiliging als de motor thuis gestald is. Zowel de ketting als het hangslot moeten aan de gestelde criteria voldoen.

Wanneer gelden er beveiligingseisen?

Het is aan de individuele verzekeraars om de eisen voor de beveiliging vast te stellen. Ze hebben hier onderling geen vaste afspraken over. De beveiliging zal sterk afhankelijk zijn van het postcodegebied waar je woont en van het merk en type motor. De mate van beveiliging zal ook afhangen van de waarde van de motor. Naast de bovenstaande eisen kan je motorverzekeraar ook als voorwaarde stellen dat de motor nagelvast staat geparkeerd. Dat wil zeggen een verankering van de motor.

Speciale eisen voor de nachtstalling

In de verzekering kunnen er ook eisen gesteld worden aan de stalling tijdens de nachtelijke uurtjes. Dit wordt ook wel de nachtclausule genoemd. Nachtstalling zal vaak een eis zijn bij waardevolle motoren die ook nog eens diefstalgevoelig zijn. Het komt er eigenlijk op neer dat diefstal tijdens de nacht alleen verzekerd is op voorwaarde dat de motor tussen bijvoorbeeld 23:00 uur en 6.00 uur binnen gestald is op jouw huisadres.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beantwoord deze vraag s.v.p. i.v.m. spam.