Werkt Benelli aan nieuwe groottoerist?

Geplaatst op 11 februari 2020

De Chinese motorbouwer Qianjiang wil het modelgamma van Benelli flink uitbreiden. Dat werd onlangs nog bevestigd door een foto die stiekem gemaakt werd tijdens een dealerpresentatie in China. Daarop was namelijk de tijdsplanning voor 2020 te zien.
Nu is het een aanvraag tot typegoedkeuring die een tipje van de sluiter oplicht. Zo is onlangs een Grand Tour-achtige motor in het overzicht verschenen, die gebaseerd lijkt op de techniek van de oude Benelli Tre-K 1130. In tegenstelling tot de in Italië ontwikkelde driecilinder, heeft de nieuwe Chinese variant (wel weer een driecilinder) een cilinderinhoud van 1.209 cc en is naar verluid goed voor een topvermogen van 100 kW (136,2 pk).

Helemaal nieuw is de machine overigens niet. Zo verscheen de toermotor al eerder in een aanvraag tot typegoedkeuring (zie foto hierboven). Toen ging het echter om een politie-motor. Dit keer zijn alle toeters en bellen echter verdwenen, waardoor het aannemelijk is dat we nu met de consumentvariant te maken hebben. Naast het ontbreken van de licht- en alarmsignalen is de motor nu ook uitgerust met ABS en is het gewicht afgenomen van 340 naar 338 kilo. Ook de op de politiemotor nog aanwezige cardanaandrijving is vervangen door een ketting.

Verder is de machine het best te omschrijven als flink aangekleed. Zo is hij naast het nodige kuipwerk, ook voorzien van een complete kofferset, inclusief topkoffer. Voor het design heeft Qianjiang zich schijnbaar laten inspireren door een niet nader te noemen, drie letters tellend Duits merk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beantwoord deze vraag s.v.p. i.v.m. spam.