Zonnebril dragen onder helm, kan dat?

Geplaatst op 03 december 2021

Een beetje biker weet dat er niets hinderlijker is dan het dragen van een helm zonder zonnevizier op een zonnige zomerdag. Naast dat de felle zon hinderlijk kan zijn tijdens het motorrijden, kan de laagstaande zon ook nog eens voor gevaarlijke situaties zorgen. Je ogen zijn namelijk je beste vriend in het verkeer. Als deze niet voldoende functioneren (om wat voor reden dan ook), dan ben je een gevaar voor jezelf in het verkeer, en daarmee tevens een gevaar voor anderen. Hoogste tijd dus om een zonnebril heren of zonnebril dames aan te schaffen voor je ritjes. Veiligheid voor alles!

Kun je met een motorhelm een zonnebril dragen?

Als je geen zonnevizier op je motorhelm hebt, om wat voor reden dan ook, dan kun je gerust een zonnebril dragen. Een zonnebril zorgt ervoor dat je zicht minder belemmerd wordt, maar zorgt ook voor bescherming van je ogen tegen de schadelijke uv-straling van de zon.

Als je in het dagelijks leven een brildrager bent is de kans groot dat je ook een zonnebril op sterkte hebt voor op de motor en in de auto. Als je geen brildrager bent of als je lenzen draagt dan is het handig om zelf nog een ‘gewone’ zonnebril aan te schaffen voor op de motor.

Wat overigens niet handig is om te dragen onder een motorhelm is een clip-on zonnebril, dat is een zonnebril die je vastklikt aan je eigen bril.

Wat voor soort zonnebril kun je het best dragen op de motor?

Een pilotenbril of een bril met een kek montuurtje kunnen best op de motor, maar er zijn ook verschillende soorten speciale motorbrillen op de markt, die passen bij de vorm van je helm. Ook zijn er zonnebrillen met speciale handigheidjes, zoals zonnebrillen met een speciale coating die ervoor zorgen dat condens niet op de bril blijft zitten.

Bij het uitzoeken van een zonnebril is het ook handig om te kijken naar de kleur van de glazen. Deze bepalen namelijk in een grote mate het comfort voor je ogen. Fervent motorrijders zweren vaak bij oranje-bruine glazen. Ook grijze glazen worden vaak aangeraden. Deze worden als fijn ervaren omdat het door deze kleur glazen beter contrast kunt zien.

Ook bestaan er zonnebrillen die je helpen bij laagstaande zon. Zonnebrillen met Roadview glazen, zo worden deze zonnebrillen genoemd. Met deze soort brillen is het bijna onmogelijk om verblind te worden tijdens het rijden met je gezicht gericht op de laagstaande zon.

Levert een zonnebril dragen tijdens het motorrijden ook nog problemen op?

Het kan best zijn dat je hinder ervaart van je zonnebril tijdens je motorrit. Dit is hinder dat ‘gewone’ brildragers ook vaker ervaren, zoals pijnlijke slapen of een geïrriteerd gevoel. Ook is het op- en afzetten van de helm natuurlijk vervelender als je een zonnebril draagt. Tip: zet eerst je zonnebril af, daarna pas je helm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beantwoord deze vraag s.v.p. i.v.m. spam.