MT re-loaded

Geplaatst op 12 juni 2013

De presentatie van één van de meest belangrijke nieuwe modellen van Yamaha Motor en het begin van een nieuwe design richting. Een motorfiets waarin u de typerende kenmerken van de eerste generatie MT-modellen terug ziet en waarbij de focus ligt op een motorfiets met veel koppel, laag gewicht, een “naked mass-forward” stijl en uitstekende allround eigenschappen. Al met al een gloednieuw concept binnen het sportieve segment. Een concept dat zeker een vervolg zal krijgen.

 

Geïnspireerd door de donkere kant van Japan

yamaha-mt-09-foto-01Terwijl sommige Japan zien als een traditionele en respectvolle samenleving waar overeenstemming de norm is, gaat er achter dit stereotype een levendige subcultuur schuil waar nieuwe trends en ideeën voortdurend in opkomst zijn. Zo ook het Motard rijden, een ware hype in Japan. In groten getale trekt de Japanse jeugd er ’s avond op uit om op afgesloten terreinen hun kunsten te vertonen. Uit juist deze donkere en onconventionele kant van Japan haalden creativelingen hun inspiratie en creëerde men de unieke en originele MT-09, die de motorwereld voorgoed zal veranderen.

 

De MT-09!

De Yamaha MT-09 vormt een gloednieuw concept binnen het sportieve segment. Met zijn compacte chassis en krachtige 3-cilindermotor is deze nieuwe machine ontworpen voor rijders die veel waarde hechten aan karakter en persoonlijkheid.

 

Lichtgewicht 3-cilinder

Het kloppende hart van dit nieuwe concept is een lichtgewicht 850cc-motorblok. Deze 3-cilindermotor levert over een breed toerentalbereik het hoogste lineaire koppel in zijn klasse, wat resulteert in een ongekende acceleratie, een acceleratie waar uw adrenaline sneller van gaat stromen. Mede door het “crossplane” karakter van deze lichtgewicht 3-cilinder produceert de MT-09 ook een zeer kenmerkend uitlaatgeluid.

 

Yamaha Chip Controlled-Throttle (YCC-T)

Het “fly-by-wire” Yamaha Chip Controlled-Throttle systeem zorgt voor een bijzonder efficiënte verbranding en een soepele en lineaire afgifte van vermogen over een breed toerental. Het hoge koppel staat garant voor krachtige acceleratie in iedere versnelling. De Yamaha MT-09 is tevens voorzien van Yamaha D-MODE, waardoor men de keuze heeft uit drie prestatieprofielen, te weten standaard, touring en sport.

 

Compact en lichtgewicht motorfiets

Om de MT-09 zo licht, smal en compact mogelijk te houden, hebben onze ontwerpers voor dit nieuwe concept een volledig nieuw CF gegoten aluminium chassis ontwikkeld. Het lage gewicht en uitmuntende stijfheid dragen bij aan de wendbaarheid en zorgen ervoor dat het totale rijklaargewicht teruggebracht wordt tot 188 kilogram (zonder ABS remsysteem). In Nederland zal de MT-09 alleen met ABS remsysteem leverbaar zijn en weegt dan 3 kilogram meer.

 

Lichtgewicht tienspaaks lichtmetalen velgen in een nieuw design met 17-inch radiaalbanden

Bij het ontwerpen van onze motorfietsen wordt veel gedaan om gewicht te besparen. Om een laag onafgeveerd gewicht te behalen is de MT-09 voorzien van volledig nieuwe tienspaaks lichtmetalen velgen. De lichtgewicht velgen zijn voorzien van nieuw ontwikkelde radiaalbanden – 120/70ZR17 vóór en 180/55ZR17 achter – voor stabiele en responsieve rijeigenschappen.

 

Doordachte wielophanging

De MT-09 is standaard voorzien van een Ø 41 mm upside-down voorvork waarvan de veervoorspanning en de uitgaande demping verstelbaar zijn. De achterzijde heeft een lichtgewicht asymmetrische CF gegoten swingarm, die zorgt voor een laag onafgeveerd gewicht voor responsieve vering en een comfortabele rit. Onder het zadel bevindt zich een vrijwel horizontaal geplaatste achterschokdemper, waarvan de veervoorspanning en de uitgaande demping verstelbaar zijn, en de extern gemonteerde scharnierpunten van de swingarm maken het chassis smaller voor een meer ontspannen zithouding.

 

Stressbestendige ergonomie en een “full-control” rijpositie

De nieuwe MT-09 is ontworpen om uiteenlopende toepassingen aan te kunnen, zowel sportief rijden bij weekendtrips als het dagelijkse woon-werkverkeer. Een “fatbar” stuur en een lang, vlak zadel zorgen voor een stressvrije ergonomie. De fraai gevormde brandstoftank met 14 liter inhoud en uitsparingen voor de knieën, maakt een comfortabele “full-control” rijpositie mogelijk.

 

Onderhuids 3-in-1 uitlaatsysteem

Het compacte 3-in-1 uitlaatsysteem is uitgerust met verbindingsleidingen voor een goed puls-effect en zorgt met een lager zwaartepunt voor nog meer wendbaarheid. De drie roestvrijstalen uitlaatbochten zijn voorzien van een corrosiebestendige Nanofilm-coating en voeren naar een korte en compacte uitlaatdemper die voldoet aan de EU3-norm en een kenmerkend geluid produceert.

 

Kleuren

De MT-09 zal leverbaar zijn in vier kleuren, te weten Deep Armor, Blazing Orange , Race Blu

en Matt Grey.

yamaha-mt-09-foto-10

Bron: Yamaha Motor Nederland B.V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beantwoord deze vraag s.v.p. i.v.m. spam.